Przepisy Wielkanocne

2019-04-19
Przepisy  Wielkanocne Wielkanocny mazurek z pomarańczą

Wielkanocne wypieki nie muszą ograniczać się tylko do makowca i babki. Jeśli jej nie lubisz tradycyjnego mazurka, to to ciasto jest świetną alternatywą.

Czas gotowania: 1,5 godziny

Wegetariańskie: Laktoowo

Ilość porcji: 10-12

Składniki:

• gotowane żółtka - 3 szt.

• masło - 200 g

• cukier waniliowy - 1 łyżeczka

• mąka - 300 g

• cukier puder – 140 g

Wypełnienie:

• pomarańcze - 3 szt.

• starta skórka pomarańczowa

• jajka - 6 szt.

• sok pomarańczowy - 150 ml

• cukier - 450 g

• skrobia kukurydziana - 2 łyżki

czekolada CADBURY 110g Dairy Milk

IMG-5752

Gotowane żółtka połącz z cukrem pudrem. Miękkie masło utrzyj z mąką aż powstaną grudki. Dodaj masę z żółtka i cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać 1-2 łyżki wody. Przykryj ciasto serwetką i wstaw do lodówki na 30 minut.

Na posypanym mąką stole cienko rozwałkuj ciasto, wypełnij nim dno i boki posmarowanej tłuszczem formy. Zrób kilka nakłuć widelcem, piecz przez 10–15 minut. w temperaturze 170°C.

Przygotuj wypełnienie. Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj sok pomarańczowy z 300 g cukru, skórką i żółtkami.

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodaj do masy. Dodaj skrobię i startą na grubych oczkach czekoladę*, dobrze wymieszaj.

*Aby łatwiej zetrzeć czekoladę, włóż ją na kilka minut do zamrażalnika.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wlej pomarańczową masę do upieczonego ciasta i wróć do piekarnika na kolejne 20 minut.

Przygotuj kandyzowane pomarańcze. Wyciśnij sok z 1 pomarańczy. Wsyp 150 g cukru do rondelka, wlej 100 ml wody i gotuj przez 10–15 minut, aby otrzymać syrop o średniej gęstości, następnie usuń pianę. Dodaj wyciśnięty sok i zagotuj. Pokrój dwie pomarańcze na koła o grubości 0,5 cm i zalej gorącym syropem. Gotuj przez 10 minut, aż staną się przezroczyste. Połóż pomarańcze na płaskim talerzu do ostygnięcia. Udekoruj ciasto pomarańczami i tartą czekoladą.

Alternatywny wariant dekoracji: zanurz każde kandyzowane kółko w roztopionej czekoladzie, następnie umieść w lodówce aby czekolada stwardniała. Udekoruj ciasto otrzymanymi w ten sposób księżycami.

Wielkanoc – to zawsze jajka, nawet ciasteczka mogą wyglądać jak prawdziwa jajeczka.

IMG-5744

Czas gotowania: 1 godzina max.

Wegetariańskie: Laktoowo

Ilość: 20 szt.

Składniki:

• masło - 100 g (plus trochę do smarowania patelni)

• cukier - 6 łyżek.

• jajo kurze - 1 szt.

• mleko - 1 łyżka

• mąka - 250 g (plus do wałkowania ciasta)

• brzoskwinie w puszkach, połówki

czekolada CADBURY 110g Dairy Milk

Na glazurę:

• cukier puder - 180 g

• sok z cytryny - 3 łyżki

Miękkie masło utrzyj mikserem i dodaj cukier. Kontynuując ubijanie, dodaj jajko i mleko.

Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki oleju z jajkami. Ugniataj ciasto aż będzie miękkie.

Stolnicę posyp delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5 mm. Za pomocą formy wytnij z ciasta koła o średnicy około 6 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej krążki z ciasta. Wstaw do piekarnika na 10–12 minut. Po wyłączeniu piekarnika przez 15 minut pozostaw ciasteczka na blasze, a następnie umieść je na talerzu do całkowitego ostygnięcia.

Połóż brzoskwiniowe połówki na papierowym ręczniku kuchennym, aby je osuszyć.

Do glazury wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.

Posmaruj każde ciasteczko. Umieść kawałki czekolady pośrodku ciastek i nakryj połówkami brzoskwini. Poczekaj aż glazura stwardnieje.

Jaka jest Wielkanoc bez Wielkanocnego królika ? Ciastka, które uwielbiają dzieci i mamy (ponieważ są bardzo proste i szybkie do przygotowania)

00078684

Czas gotowania: 40 min.

Wegetariańskie: Laktoowo

Ilość: 15 szt.

Składniki:

• roztopione masło - 125 g

• przesiana mąka - 3 szklanki

• cukier - 1 szklanka + 1 łyżka

• jajka - 2 szt.

• proszek do pieczenia - 3 łyżeczki

Czekolada CADBURY 200g Dairy Milk Wholenut

• kefir - 1 filiżanka

• sól

Zmieszaj jajka z jedną szklanką cukru, zalej kefirem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieć na jednolite ciasto.

2/3 ciasta zroluj na gruby wałeczek. Pokrój go na równe części, rozwałkuj każdą na owal dodając do środka kawałek czekolady – do brzuszka królika. Z pozostałego ciasta zrób cienki wałeczek i pokrój w cienkie paski.

Przyklej do każdego kółka po dwa paski, tak aby zrobić królika z uszami. Oczy zrób z rodzynek albo malutkich kawałków czekolady. Połóż figurki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj lekko ubitym jajkiem i piecz przez 20-25 minut. w temperaturze 180°C.

Karta-wielkanocna-web-PL-final

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel