Przepisy na letnie lemoniady

2019-07-01
Przepisy na letnie lemoniadyNie ma nic lepszego w gorący dzień niż szklanka wytrawnego białego wina z lodem lub szklanka kwaśnej lemoniady. Jeśli z winem jest wszystko jasne, to warto bardziej szczegółowo przyjrzeć się lemoniadzie. Bo gorące dni jeszcze z nami i zostaną na długo.

Przygotowaliśmy 3 niezwykłe lemoniady, które zaskoczą nie tylko Ciebie, ale również Twoją rodzinę i kolegów, niesamowitym smakiem.

FRESH BASIL

o bazylia - 1 pęczek

o cytryny - 2 szt.

o cukier - 5 łyżek

o woda - 1 szklanka

o soda - do smaku

Gin-Basil-Smash-143-WEB

Wyciśnij cytryny. Bazylię rozgnieć w moździerzu lub rozdrobnij blenderem. W rondlu podgrzej wodę i nie doprowadzając do wrzenia, dodaj świeżo wyciśnięty sok i bazylię. Wsyp cukier i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia - roztwór nie powinien się zagotować. Odcedź płyn i ostudź. Rozcieńcz gazowaną wodę mineralną Vichy Catalan (którą znajdziesz w naszej hurtowni) i podawaj z lodem.

Jeśli jesteś zbyt leniwy, możemy doradzić „szybką” lemoniadę. Do dzbanka wsyp liście bazylii i mięty oraz dodaj jedną pokrojoną cytrynę. Napełnij syropem i wodą gazowaną, schłódź w lodówce.

Świeża lemoniada dla tych, którzy szybko żyją i nie boją się podejmować śmiałych decyzji aby osiągnąć sukces.

ROMANTIC OVSHALA (lemoniada z różą)

o płatki - 5 róż

o cytryna - 1 szt.

o cukier - do smaku (3 łyżki stołowe)

o woda - 1 l.

df7e389d4da3e368e378a9a13f5581e3

Płatki róż oddziel od pąków. Dodaj cukier, wyciśnij sok z jednej cytryny i zalej wrzątkiem. Mieszaj (aż do całkowitego rozpuszczenia cukru) i pozostaw do zaparzenia przez noc (8-10 godzin). Następnie przefiltruj i podawaj w pięknych szklankach z lodem.

Pyszna i romantyczna lemoniada! Dla tych, którzy zapomnieli wręczyć kwiaty, dla tych którzy robią to regularnie, dla wszystkich obdarowywanych i nie tylko 

LAVENDER SUNSET

o cytryny - 3 szt.

o suszone kwiaty lawendy - 2 łyżki

o cukier – ½ filiżanki

o woda - 5 szklanek

3-thumb-25255-B2-25255-D1

Do garnka wlej połowę wody. Dodaj cukier i kwiaty lawendy. Wstaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, zmniejsz temperaturę do najniższej i gotuj przez kolejne pięć minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na około godzinę. Następnie przefiltruj „bulion” i wyciśnij do niego sok z trzech cytryn. Dodaj pozostałą wodę i dobrze wymieszaj. Wlej do dzbanka i ostudzić w lodówce.

Idealna lemoniada na wieczornie spotkania z kolegami, podsumowanie mijającego dnia i głębokie rozmowy.

Która z tych spodobała Ci się najbardziej?

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel