Zachowanie przy stole

2019-04-18
Zachowanie przy stole Każdy z nas kiedyś widział kogoś kto się niewłaściwie zachowywał przy stole. Ludzie bardziej zwracają uwagę nasze błędy, a każde niewłaściwe zachowanie może powodować zakłopotanie. Dlatego lepiej sprawdzić siebie i poprawić swoje zachowanie, jeśli jest to konieczne.

Oto najważniejsze zasady etykiety, z których wszyscy powinni korzystać:

IMG-4177

Przy stole musisz siedzieć lekko pochylony do przodu i na całym siedzeniu, a nie na jego krawędzi. Rozmawiając z sąsiadem po lewej, nie odwracaj się plecami do tego, który siedzi po prawej stronie. Przy stole powinno się siedzieć prosto, obracając tylko głowę podczas rozmowy. Nóg nie wyciągaj przed siebie, ale trzymaj je złączone przy krześle. Na stole mogą znajdować się ręce, ale nie łokcie. Łokcie powinny znajdować się blisko ciała. Jeśli jesz tylko jedną ręką, druga powinna być na stole, a palce dłoni powinny być złączone.

Siedząc przy stole, nie krytykuj tego, co jest na stole i tych, którzy przy nim siedzą. Nie śledź tego, kto co i ile je. Nie grzeb w jedzeniu i nie wkładaj wszystkiego na raz do ust.

Jedz i pij spokojnie, bezgłośnie, nie robiąc min. Nie wypychaj ust jedzeniem i zbyt dużymi kawałkami. Żuj z zamkniętymi ustami. Nie rozmawiaj z pełnymi ustami i nie śmiej się.

Gdy zaczynają serwować, to z talerza zdejmij serwetkę. Następnie złożoną na pół umieść na kolanach i nie wpychaj za kołnierz. Po zakończeniu posiłku serwetkę umieść na stole po lewej stronie talerza. Papierową serwetkę lekko zgnieć i umieść na talerzu z jedzeniem. W przypadku serwetek w pudełku takich jak Selpak, pudełko umieść na stoliku przy którym wszyscy siedzą.

IMG-5696

Łyżkę trzymaj między kciukiem a palcem wskazującym, a uchwyt lekko oprzyj na środkowym palcu. Do ust wkładaj trochę z ukosa (nie z boku) i nie wkładaj całej do ust. Łyżkę wypełnij tak, aby można było ją przenieść do ust, nie rozlewając kropli.

Widelec trzymaj po lewej stronie, a nóż po prawej. Jeżeli jesz tylko widelcem, to trzymaj go w prawej ręce. Uchwyt noża i widelca mają być w dłoniach. Końcówka palca wskazującego może spoczywać na połączeniu uchwytu i końcówki, ale nie niżej.

Istnieje pewna reguła ustawienia zastawy na stole. Przede wszystkim naczynia powinny znajdować się w linii prostej. Krawędzie talerzy, a także noże i widelce, powinny sięgać krawędzi stołu lub znajdować się 1-2 cm od niego, wszystkie sztućce powinny znajdować się pod ręką. Te, które będą potrzebne w pierwszej kolejności, powinny znaleźć się dalej od talerza, skąd będzie wygodniej je brać. Naczynie z chlebem powinno być umieszczone po lewej stronie talerza z daniem. Miseczki z sałatką lub kompot (gotowe porcje) również powinny znaleźć się po lewej stronie, ale trochę dalej od krawędzi stołu.

IMG-5695

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel