Twarda woda

2019-05-10
Twarda woda Twarda woda to woda zawierająca duże ilości soli wapnia i magnezu (sole twardości).

Termin „twarda woda” był pierwotnie stosowany do wody, w której trudno było prać rzeczy. Wynika to z faktu, że tkanina prana z użyciem mydeł na bazie kwasów tłuszczowych w twardej wodzie, jest bardziej sztywna w dotyku.

Oznaki twardej wody

• Po zagotowaniu wody pozostaje nalot na ściankach garnków

• Na powierzchni parzonej herbaty lub kawy można zobaczyć białawy kożuch

• Mydła i proszki słabo się pienią

• Po praniu na ubraniach pozostają białe plamy. Jeśli jednak w domu masz tylko twardą wodę i nie możesz tego w żaden sposób zmienić, możesz użyć środków zmiękczających wodę. Na przykład podczas prania stosować płyny do płukania tkanin , takie jak Voll, które sprawią, że Twoje ubrania będą miękkie i przyjemne w dotyku.

IMG-7312

• Kawa i herbata nie mają wyraźnego aromatu

• Filtry w ekspresie do kawy zapchają się bardzo szybko

• Warzywa gotują się przez bardzo długi czas, a mięso po ugotowaniu pozostaje twarde

Szkodliwy wpływ twardej wody na zdrowie

• Pierwsza cierpi skóra. Pory są zatkane, naturalne tłuszcze ochronne zanikają, pojawia się suchość, podrażnienie, zapalenie skóry, wysypki i inne problemy.

IMG-7315

• Twarda woda z pewnością wpłynie także na stan włosów i skóry głowy. Spowoduje to suchość, swędzenie, łupież, a włosy stają się twarde, niesforne i niezbyt czyste nawet po umyciu

• Nierozpuszczalne sole zawarte w twardej wodzie gromadzą się w organizmie, co prowadzi do pojawienia się kamieni nerkowych i zatykania naczyń krwionośnych.

Twarda woda a miękka woda?

płynące z używania miękkiej wody w życiu codziennym:

• Oszczędności na detergentach będą wynosić 30-50%, ponieważ mydło, proszki i inne produkty będą się lepiej pienić w miękkiej wodzie

• Brak zniszczonych ubrań, uszkodzonych urządzeń i instalacji wodno-kanalizacyjnych pozwoli zaoszczędzić pieniądze

• Poprawa jakości żywności i napojów

• Poprawa stanu skóry i włosów

• Zmniejsza ryzyko kamicy moczowej i innych chorób narządów wewnętrznych

Jednak użycie zbyt miękkiej wody do jedzenia przyczynia się do niedoboru jonów Ca i Mg w organizmie. To osłabi układ mięśniowo-szkieletowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy, a nawet może wywołać atak serca. Wykorzystanie wody o niskiej zawartości soli doprowadzi do wypłukania niezbędnych minerałów z organizmu, powodując kruchość kości u dorosłych, krzywicę u dzieci, a ogólna odporność organizmu znacznie się zmniejszy.

IMG-7318

Tak więc to nie twardość wody ma szkodliwy wpływ na ludzkie ciało, ale jego nadmiar.

Zdecydowanie nie zaleca się częstego picia wody o niskiej zawartości soli, w wyniku czego minerały są wypłukiwane z organizmu. Lekarze zalecają, aby nie używać zbyt twardej i zbyt miękkiej wody. Najważniejsze jest zachowanie równowagi.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel