Dodaj produkty podając kody
Zaskakująca historia chipsów ziemniaczanych
Człowiekiem, który wynalazł chipsy ziemniaczane był Afroamerykanin George Crum, który był kucharzem zatrudnionym w Moon Lake Lodge - eleganckim ośrodku w Saratoga Springs w Nowym Jorku. Wysłuchując skarg klienta dotyczących zbyt grubo pokrojonych, rozmoczonych, smażonych ziemniaków, Crum postanowił dać mu nauczkę. Nową partię ziemniaków pokroił tak cienko, jak tylko mógł, a następnie smażył, aż zrobiły się twarde i chrupiące. Wreszcie, aby uzupełnić swoje danie, dodał dużo soli. Ku zaskoczeniu Cruma, danie to stało się hitem i tak narodziła się nowa przekąska.
2. Chipsy ziemniaczane nigdy nie zostały opatentowane
Crum odniósł sukces dzięki swojemu wynalazkowi, a nawet w 1860 roku otworzył własną restaurację, zwaną „Crumbs House”. Na każdym stole podawany był oczywiście kosz chipsów ziemniaczanych - co było hitem wśród jego ekskluzywnej klienteli. Ale w tamtych czasach ludziom czarnoskórym nie pozwalano na opatentowanie ich wynalazków, a Crum nigdy nie próbował opatentować chipsów ziemniaczanych. Przekąska była w końcu produkowana masowo, sprzedawana w torbie.
3. Worki z woskowanego papieru zrewolucjonizowały branżę
Dawniej chipsy przechowywane były w beczułkach z krakersami lub w szklanych gablotach i podawane klientom w papierowych torebkach, co dawało im krótki okres trwałości. Ale w 1926 r. Laura Scudder, której rodzina była właścicielką firmy produkującej chipy w Monterey Park w Kalifornii, wpadła na pomysł, aby prasować arkusze papieru woskowanego w worki, napełniać chipsami ziemniaczanymi i zapieczętować górę ciepłym żelazkiem. Worki z papieru woskowanego nie tylko utrzymywały świeżość chipsów, ale także zapobiegały ich zgnieceniu.
4. Lay's była pierwszą marką krajową
W latach 20-ch XX wieku komiwojażer Herman Lay sprzedawał południowym sklepikarzom chipsy ziemniaczane z bagażnika swojego samochodu. Jego sukces pomógł popularyzować przekąskę, a chipsy ziemniaczane Lay's stały się pierwszą marką krajową z powodzeniem wprowadzoną na rynek. W 1961 roku Herman Lay połączył swoją firmę z Frito, producentem przekąsek z siedzibą w Dallas, co jeszcze bardziej zwiększyło zasięg popularnych chipsów.
5. Grill był jednym z pierwszych smaków sprzedawanych w USA
Poza solą, chipsy ziemniaczane nie były aromatyzowane aż do lat 50-tych, kiedy Joe „Spud” Murphy, właściciel irlandzkiej firmy chipsowej o nazwie Tayto, opracował technologię dodawania przypraw w trakcie procesu produkcji. Opracował kilka smaków, które pojawiły się w Irlandii, w tym ser i cebula oraz sól i ocet. To zachęciło innych producentów do spróbowania stworzenia swoich własnych smaków. W 1958 r. Herr's była pierwszą firmą, która wprowadziła w Pensylwanii chipsy ziemniaczane o smaku grilla - smak popularny do dziś.
Dzisiaj można znaleźć tyle smaków chipsów ziemniaczanych ile potrafisz sobie wyobrazić, w różnych formach i opakowaniach. W 1986 roku na Łotwie pojawiły się pierwsze chipsy, które w Europie szybko stały się hitem. Long Chips to wyjątkowa przekąska ziemniaczana, smażona tylko przez 10 sekund w najwyższej jakości oleju rzepakowym, zapewniając w ten sposób czystość produktu. Oferta Long Chips jest wolna od GMO i obejmuje egzotyczne jak i klasyczne smaki takie jak wasabi, sól, ser itd.