Darmowa dostawa od 1 230,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Dodaj produkty podając kody

Dodaj plik CSV
Wpisz kody produktów, które chcesz zbiorczo dodać do koszyka (po przecinku, ze spacją lub od nowej linijki). Powtórzenie wielokrotnie kodu, doda ten towar tyle razy ile razy występuje.

Zaskakująca historia chipsów ziemniaczanych

2019-07-15
Zaskakująca historia chipsów ziemniaczanych 1. Chipsy ziemniaczane były przypadkowym trafieniem

Człowiekiem, który wynalazł chipsy ziemniaczane był Afroamerykanin George Crum, który był kucharzem zatrudnionym w Moon Lake Lodge - eleganckim ośrodku w Saratoga Springs w Nowym Jorku. Wysłuchując skarg klienta dotyczących zbyt grubo pokrojonych, rozmoczonych, smażonych ziemniaków, Crum postanowił dać mu nauczkę. Nową partię ziemniaków pokroił tak cienko, jak tylko mógł, a następnie smażył, aż zrobiły się twarde i chrupiące. Wreszcie, aby uzupełnić swoje danie, dodał dużo soli. Ku zaskoczeniu Cruma, danie to stało się hitem i tak narodziła się nowa przekąska.

shutterstock-potatochipsmain

2. Chipsy ziemniaczane nigdy nie zostały opatentowane

Crum odniósł sukces dzięki swojemu wynalazkowi, a nawet w 1860 roku otworzył własną restaurację, zwaną „Crumbs House”. Na każdym stole podawany był oczywiście kosz chipsów ziemniaczanych - co było hitem wśród jego ekskluzywnej klienteli. Ale w tamtych czasach ludziom czarnoskórym nie pozwalano na opatentowanie ich wynalazków, a Crum nigdy nie próbował opatentować chipsów ziemniaczanych. Przekąska była w końcu produkowana masowo, sprzedawana w torbie.

3. Worki z woskowanego papieru zrewolucjonizowały branżę

Dawniej chipsy przechowywane były w beczułkach z krakersami lub w szklanych gablotach i podawane klientom w papierowych torebkach, co dawało im krótki okres trwałości. Ale w 1926 r. Laura Scudder, której rodzina była właścicielką firmy produkującej chipy w Monterey Park w Kalifornii, wpadła na pomysł, aby prasować arkusze papieru woskowanego w worki, napełniać chipsami ziemniaczanymi i zapieczętować górę ciepłym żelazkiem. Worki z papieru woskowanego nie tylko utrzymywały świeżość chipsów, ale także zapobiegały ich zgnieceniu.

my-homemade-potato-chips

4. Lay's była pierwszą marką krajową

W latach 20-ch XX wieku komiwojażer Herman Lay sprzedawał południowym sklepikarzom chipsy ziemniaczane z bagażnika swojego samochodu. Jego sukces pomógł popularyzować przekąskę, a chipsy ziemniaczane Lay's stały się pierwszą marką krajową z powodzeniem wprowadzoną na rynek. W 1961 roku Herman Lay połączył swoją firmę z Frito, producentem przekąsek z siedzibą w Dallas, co jeszcze bardziej zwiększyło zasięg popularnych chipsów.

5. Grill był jednym z pierwszych smaków sprzedawanych w USA

Poza solą, chipsy ziemniaczane nie były aromatyzowane aż do lat 50-tych, kiedy Joe „Spud” Murphy, właściciel irlandzkiej firmy chipsowej o nazwie Tayto, opracował technologię dodawania przypraw w trakcie procesu produkcji. Opracował kilka smaków, które pojawiły się w Irlandii, w tym ser i cebula oraz sól i ocet. To zachęciło innych producentów do spróbowania stworzenia swoich własnych smaków. W 1958 r. Herr's była pierwszą firmą, która wprowadziła w Pensylwanii chipsy ziemniaczane o smaku grilla - smak popularny do dziś.

Dzisiaj można znaleźć tyle smaków chipsów ziemniaczanych ile potrafisz sobie wyobrazić, w różnych formach i opakowaniach. W 1986 roku na Łotwie pojawiły się pierwsze chipsy, które w Europie szybko stały się hitem. Long Chips to wyjątkowa przekąska ziemniaczana, smażona tylko przez 10 sekund w najwyższej jakości oleju rzepakowym, zapewniając w ten sposób czystość produktu. Oferta Long Chips jest wolna od GMO i obejmuje egzotyczne jak i klasyczne smaki takie jak wasabi, sól, ser itd.

20597486-272866053197763-3004340262535592600-n

### Dbamy o Twoją prywatność Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z [Polityką dotyczącą cookies](https://bd24.pl/pl/privacy-and-cookie-notice.html). Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel